Maraton u Marrakechu

Proteklog vikenda se u gradu Marrakech u Maroku održalo 34. izdanje međunarodne (polu)maratonske utrke. S obzirom na dugu tradiciju održavanja utrke broj sudionika ovog događaja približio se osam tisuća trkačica i trkača. Na inicijativu organizatora i pozivu Gradu Varaždinu, kao svom gradu prijatelju, na afričku avanturu krenula sam kao predstavnik našeg kluba, dok je Andrej Hladnik predstavljao Atletski klub Varaždin.

Dolazak u Maroko iz naše zime u njihovu za nas zapravo znači dolazak u naše ljeto. Iako su noći relativno svježe, oko 10-ak °C, dnevne temperature penju se vrlo blizu 30 °C, tako da nam je prilagodba na tu temperaturu vjerojatno bio najveći izazov. Domaćini su nas dočekali, smjestili i brinuli o nama cijelo vrijeme boravka, a sam hotel nalazio se blizu startu utrke što nam je bilo logistički vrlo povoljno. Slobodan dan prije utrke iskoristili smo za upoznavanje grada i trase utrke, a da je svijest o sportu i trčanju visoka u ovoj zemlji uvjerili smo se na dječjim utrkama promatrajući rijeke veselih klinaca koje su se slijevale u cilj.

U nedjelju, 28.01., u 8:30 ujutro gotovo 1200 maratonki i maratonaca različitih nacionalnosti našlo se na asfaltu Marrakeške avenije koja je bila potpuno zatvorena za promet. Zrak je bio svjež i iako hladnjikav, zapravo idealan za trčanje. Ipak, kako su sati utrke prolazili bilo nam je sve toplije.
Svoju utrku sam istrčala relativno rezervirano, u ujednačenom tempu, ostvarivši rezultat 3:46:47 h (37. mj. od 154 žene), dok je Andrej dokazao svoj status trenutno najboljeg maratonca u Hrvatskoj skinuvši svoj osobni rekord za pune tri minute – 2:27:58 h plasirajući se na visoko 24. mjesto ukupnog poretka. Bravo Andrej! 🙂
Što se tiče organizacije utrke jedino što možemo reći su pohvale jer je sve bilo na visokoj razini, od prometne regulacije i usmjeravanja trkača, okrjepnih stanica s flaširanom vodom i voćem, mjerenja vremena do nebrojenih, glasnih navijača duž trase utrke.

Iako kulturološki različiti, Marakešani su se pokazali kao vrlo ljubazni domaćini i dobri organizatori ovakvog sportskog događaja koji u velikim gradovima, znamo, iziskuje vrlo veliku logističku podršku i koordinaciju.
Zahvaljujem se svom klubu Tk Marathon 95 na pozivu kao i Gradu Varaždinu na omogućavanju i organizaciji putovanja u daleki Maroko.
Također, veliko hvala na dobrom društvu i podršci tijekom ove avanture Andreju i njegovom treneru Josipu Lackoviću. Lijepo iskustvo i trkačka uspomena koja će se dugo pamtiti. 🙂

Ana Pavčec Kregar