Povijest kluba

Ukratko o nama

TK Marathon 95

Trkački klub MARATHON 95 nastao je početkom 1995. godine od strane grupice entuzijasta kojima je bilo dosta trčati za susjedne klubove. U bistrou „Singer“, tadašnjoj glavnoj bazi i okupljalištu uličnih trkača, donesena je povijesna odluka i osnovan je klub u kojem bi svi trkači s ovog područja našli svoje mjesto. Već mjesec dana kasnije klubu je pristupilo gotovo 40 članova, a za prvog povijesnog predsjednika kluba izabran je Neven Mlakar. Tu su još bili dopredsjednik Velimir Marčec, tajnik Vlado Malec i blagajnik Vilim Pap.

Nedugo nakon osnivanja rodila se ideja za organizacijom jedne prave utrke. U početku je to bila utrka na 10 milja, a održana je povodom oslobođenja Grada, 22. rujna 1991., stoga je utrka dobila ime „Varaždin 1991“. U prvom izdanju utrka je okupila 80 odraslih trkača i 40 djece, a sudjelovali su i invalidi koji su bili smješteni u bolnici u Varaždinskim Toplicama.

Sljedeće 1996. godine klub je preuzeo organizaciju Cross lige „Drava“ i brdske utrke „Ivančica“ koje su već tada bile etablirane.

Nakon dvije godine od svog osnivanja, utrka na 10 milja produžena je na dužinu polumaratona (21,1 km). Uslijedilo je nekoliko ultramaratona u suradnji sa 7. gardijskom brigadom. Najprije je 1997. održana ekipna utrka pod nazivom „Oluja“, na relaciji Varaždin – Knin, a godinu dana kasnije utrka „Varaždinska Županija gradu Vukovaru“ u kojoj se trčalo od Varaždina do grada heroja.

Godine 1999. dobiven je IAAF certifikat za polumaraton, tako da je od tada staza duga točno 21.097,5 metara, a s obzirom da je staza ravna, prava je prilika da trkači istrče dobar rezultat, ako ne i najbolji. Utrka svake godine privlači sve veći broj trkača.

U međuvremenu je klub promijenio naziv u Trkački klub Marathon 95 Varaždin. U više od dva desetljeća kroz klub je prošlo više od 200 trkača, a zabilježeni su brojni zapaženi rezultati, uglavnom na cestovnim utrkama u Hrvatkoj i u svijetu. Danas klub broji preko 70 aktivnih članova, uglavnom rekreativaca i ljubitelja ovog sporta. Osim Varaždinskog polumaratona, klub tijekom godine organizira još nekoliko značajnih utrka kao što su Zimski polumaraton i Dravski ultracross, ali i 3 dugovječne lige: Cross liga Drava, Zimska brdska liga Ivančica i Triatlon liga Aquacity.

Sve to doprinijelo je popularizaciji trčanja i sporta općenito u Varaždinu i okolici, a iako ne možemo reći da smo svi maratonci, možemo se pohvaliti da smo mi TK Marathon 95.

Naši najveći uspjesi